Jerseymelk Boer Jakob Nederweert

Kwaliteitsrondes gehad, boerenhart trots

De laatste weken is het lekker druk geweest hier op de boerderij. En eerlijk? Dat geeft mij ontzettend veel energie. Naast mijn SKAL-certificering, drachtige dames, een spontane bevalling én het voorbereiden van het grasland van 2026, was jullie vraag naar mijn zuivelproducten niet zomaar groot... hij is groter dan mijn voorraad! Dat zegt natuurlijk iets over hoe jullie de smaak beleven. Dat doet me goed. 

De kwaliteitsrondes zijn top!

Alles begint bij mijn dames: de Jerseykoeien. Dag in, dag uit grazen zij op kruidenrijk grasland, waar ze hun eigen land bemesten en op natuurlijke wijze bijdragen aan een gezonde bodem. Die manier van boeren — regeneratief boeren — zorgt niet alleen voor een sterk en veerkrachtig landschap, maar ook voor melk van topkwaliteit.

Die melk wordt regelmatig gecontroleerd en ook de laatste keer kwam daar een resultaat uit dat ik al dankzij jullie lovende reacties kon voorspellen: de zuivel is van uitstekende kwaliteit. Kwaliteitsrondes zijn belangrijk voor de boerderij, maar waar ik echt energie van krijg, is wanneer jullie naar me toekomen om te vertellen dat de melk en kaas zó vol en romig smaken. Dat het superfood is. Dat is precies de bedoeling: zuivel waar je de liefde voor de natuur, het vakmanschap en het harde werk van mijn dames in terug proeft.

De seizoenen proef je mee

Doordat veel koeien nu drachtig zijn en de herfst zijn intrede doet, schakelen we op de boerderij langzaam over op een rustiger werkritme. De melkproductie per koe daalt iets en dat is heel normaal.

Wat interessant is: de samenstelling van de melk verandert dan mee. Er zit minder volume in de tank, maar per liter bevat de melk meer vetten en eiwitten. Dat betekent dat ze romiger, voller en voedzamer wordt. Precies dat verschil proef je straks terug in de melk en de kaas.

Vers van de tap

Iedere vrijdagochtend tussen 8:30 en 9:30 is het tapochtend. Dan kun je met je eigen flessen naar de boerderij komen en verse melk tappen, rechtstreeks van de dames. Voor mij is dat een van de mooiste momenten van de week. Niet alleen omdat de melk dan écht vers is, maar ook omdat het een kans is om even bij te praten, verhalen te delen en je een inkijkje te geven in het boerenleven.

Meld je hier aan voor de tapochtend en kom 's vrijdags langs!

   Jersey koeien in het land

Voorraadstress bij de boer 😉

Omdat steeds meer mensen de kaas weten te vinden, vliegen de stukken sneller de deur uit dan ik soms kan bijhouden. Dat zorgt voor een gezonde dosis boerenstress, want natuurlijk wil ik dat iedereen hiervan kan genieten.

Dat is waarom ik eind september begonnen ben met het maken van een grote partij kaas. Máár, kaas maken is een vak dat tijd vraagt. Om de rijke smaak te ontwikkelen die zo kenmerkend is, moet het rustig rijpen. En dat is precies wat ik het geef. Tegen december ligt er dus weer een nieuwe voorraad klaar om gedeeld (en vooral gegeten) te worden. Ideaal voor de kerstborrel dus. 

Bestellen zonder webshop

Op dit moment heb ik (nog) geen webshop met een online check-out. En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet erg. Want juist nu kunnen we nog gewoon contact hebben over jouw bestelling. Zeker gezien de ontwikkelingen hier op de boerderij. 

Je kunt eenvoudig via het contactformulier of per mail doorgeven wat je graag wilt bestellen: hoeveel kaas, hoeveel melk, of beide. Vervolgens spreken we samen af hoe je je bestelling ontvangt. Meestal komen mensen het gewoon ophalen op de boerderij. Dat is niet alleen praktisch, maar ook een mooi moment om elkaar even te spreken. En mocht dat niet lukken, dan denken we mee over bezorgen.

Tip van de boer: Wil je zeker zijn van je kaas voor de feestdagen? Geef dan hier alvast je bestelling door!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen